Thursday, September 30, 2010

Tukar kotak komen Blogger kepada Disqus


Sesetengah orang tak suka dengan sistem komen yang ada pada blogger sehinggakan mereka hanya membaca sesuatu blog tersebut tanpa meninggalkan sebarang komen. Ada yang tak suka sebab sukar untuk mereka mempromote blog mereka secara tak langsung melalui ruangan komen, ada yang tak suka sebab komen blogger terlalu leceh, ada sebab kelihatan tak profesional dan bermacam-macam lagi la.

Disqus ni banyak digunakan di wordpress kerana ia lebih mudah digunakan selain meningkatkan interaksi antara blog komentar. Selain itu pelawat juga boleh meninggalkan komen dengan menggunakan Facebook, Twitter dan juga OpenID. Ini bermakna komen tersebut akan dipaparkan di wall Facebook pengomen yang mengomen. Hehehe. Ini seterusnya membantu meningkatkan lagi kunjungan ke blog. Tengok lagi untuk tahu cara-caranya...




Cara meletakkan komen Disqus di Blogger
  • Backup terlebih dahulu templete blog kita dengan pergi kepada Design > Edit HTML >  Download Full Template.
  • Pergi ke laman web Disqus dan klik pada Sign Up, FREE.
  • Daftar blog kita pada halaman seterusnya seperti "Site URL" dan "Site Name".
  • Klik continue dan di halaman seterusnya, klik pada platform yang kita inginkan. Dalam hal ini, Blogger la.
  • Kemudian, anda akan dibawa ke halaman Add Widget di Blogger. Ikut sahaja arahan yang diberikan dan Save.
  • Bagi memastikan blog kita memaparkan sistem komen Disqus ini, pergi ke Settings > Comments dan tukar Comment Default For Posts kepada New Posts Do Not Have Comments.
Kotak komen Blogger
Kotak komen Disqus
Setelah ditekan Post as...

Cara memindahkan komen dari blogger ke Disqus
  • Terlebih dahulu login ke akaun Disqus.
  • Kemudian pergi ke Tools > Import/Export.

  • Klik kepada platform yang dikehendaki seperti Blogger dan anda akan dibawa ke halaman seterusnya.
  • Disqus.com meminta akses kepada Blogger, klik Grant Access.
  • Akhir sekali klik import dan komen yang terdahulu telah pun dipindahkah ke Disqus.
Psstt: Kalau kita dah tak nak guna Disqus ni pun boleh. Komen-komen terdahulu masih lagi tersimpan di dalam database blogger. Jadi jangan gusar.

5 comments :

  1. ya, kotak komen ni dari disqus. lepas mekar tekan sign up, akan keluar page register site kan. mekar kena pastikan ruangan site URL, site name dan juga site shortname.

    kemudian ruangan primary moderator tu akses kita untuk login ke disqus. letakkan username pilihan, password dan juga email address kemudian tekan continue.

    ruangan settings biasanya ditinggalkan kosong atau default, biarkan saja. tekan continue.

    kemudian pilih platform. kalau blogger, tekan blogger.

    Akhir sekali tekan "Add site ___ to Blogger" dan ikut arahan yang diberikan.

    Untuk lebih baik lagi, letakkan widget Disqus dibawah sekali antara widget-widget yang lain.

    ReplyDelete
  2. ya, kotak komen ni dari disqus. lepas mekar tekan sign up, akan keluar page register site kan. mekar kena pastikan ruangan site URL, site name dan juga site shortname.

    kemudian ruangan primary moderator tu akses kita untuk login ke disqus. letakkan username pilihan, password dan juga email address kemudian tekan continue.

    ruangan settings biasanya ditinggalkan kosong atau default, biarkan saja. tekan continue.

    kemudian pilih platform. kalau blogger, tekan blogger.

    Akhir sekali tekan "Add site ___ to Blogger" dan ikut arahan yang diberikan.

    Untuk lebih baik lagi, letakkan widget Disqus dibawah sekali antara widget-widget yang lain.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih krn sudi membalas komen saya. Akan saya cuba sehabis daya. :-)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih sdra krn membalas pertanyaan saya. Frust betul dgn blog saya yg
    xboleh keluar kotak komen ni..! Tak apa, skrg saya nak tukar ke wordpress
    pula. Harap ada kebaikan. TQ ya.

    2010/12/24 Disqus <>

    ReplyDelete
  5. saya cuba buat guna tutorial kamu, tapi entah la. tak keluar pulak kotak komen kat blog i tu. Kotak komen kamu ni dari DISQUS ke?

    ReplyDelete