Cara mematikan fungsi Autoplay Media di laman web atau blog

Kadang-kadang, kita rimas. Masuk saja laman web tu, ada lagu. Masuk yang lain pula, ada video. Tak salah laman web tu ada lagu dan video. Itu hak anda sebab itu adalah laman web atau blog anda. Yang merimaskan ialah ia start secara automatik.

Kenapa ia merimaskan?

Tiap kali klik pada sesuatu link atau post, tiap kali itu jugalah video atau lagu start balik.

Tak semua orang ada streamyx, atau unlimited internet, tak ada limit. Ramai juga yang pakai broadband, tak kira la Maxis ke, Celcom ke, Digi ke atau apa sahaja. Data semestinya terhad mengikut pelan yang dilanggan. Sudah pasti fungsi autoplay tersebut kalau boleh hendak dielakkan, bukan?

Jadi, di sini aku hanya akan kongsikan cara untuk mematikan fungsi autoplay ini menggunakan Chrome dan Firefox sahaja.

Chrome

Klik pada butang Customize and control Google Chrome dan klik Settings. (Butang disebelah kanan atas);

Klik pada Show Advanced Settings dan di bahagian Privacy klik pada Content Settings. Satu tetingkap baru akan dibuka.


Kemudian cari Plug-Ins dan tukar pilihan asal daripada Run Automatically (Recommend) kepada Click To Play.


Mozilla Firefox

Buka tab baru, taip about:config, tekan Enter dan tekan I'll be careful, I promise.Perlu ditekankan di sini, perubahan yang anda buat secara rambang di bahagian ini boleh menyebabkan Mozilla Firefox anda rosak.

Di ruangan Search, taip plugins dan keputusan carian akan keluar, cari click to play. Klik kanan kemudian pilih toggle. Ruangan status akan bertukar daripada default kepada user set. Restart Firefox dan anda akan dapat lihat perubahannya.Aku hanya kongsi dua browser ini sahaja memandangkan aku hanya gunakan kedua-dua ini sahaja. Minta maaf pada pengguna Internet Explorer dan browser yang lain ye.

Memandangkan anda telah ubah setting seperti yang disebut di atas, segala musik atau video akan dimatikan fungsi autoplay serta merta. Jika anda melawat ke laman web Youtube misalnya, paparan seperti dibawah akan dipaparkan sekiranya anda ingin menonton video.


Anda hanya perlu tekan paparan terbabit jika anda ingin terus menonton video tersebut.

Sekian.

Sumber: WonderHowTo

Most Popular!

Cara mengembalikan folder yang ditukarkan menjadi shortcut

Mari mengenal vector

Macam mana nak buat Windows XP laju?