Friday, December 14, 2012

[INFO] Perlukah kita dengan CODEC?


Mr. X: Eiiii SAM, kenapa PC aku tak boleh play video ni??? Rosak ke eh??

Aku: PC ko tak de codec ni, nak kena install codec pack.

Mr. X: Codec? Mende tu?

(The End)

Ahahahaha. Itulah aku pada masa dulu bila orang tanya kenapa video tak boleh nak play dekat PC.


Codec ni ape plak? Aku pun tak tahu nak explain macam mana. Lebih kurang macam ni la: Codec ni adalah satu program komputer yang membolehkan kita play sesuatu lagu atau pun video. Nak play dengan ape? Mestilah media player kan. Contoh terdekat satu media player? Windows Media Player.

Statement aku di atas tu menunjukkan betapa noob* nya aku pada masa tu. Pernah tak bila korang cuba play sesuatu video tu, media player (contoh: windows media player) tak boleh play dan dia keluar satu tetingkap suruh korang download codec? Atau pun dia bagitau tak boleh play? Lihat dibawah.