Tuesday, December 14, 2010

Oh z1000 di sini!

Salam semua.

Diharap pada cuti sekolah ni, kita semua berhati-hati di jalan raya terutamanya penunggang motosikal macam aku ni. Maklum sajalah kan, penunggang motosikal antara yang paling tinggi penyumbang kematian di jalan raya, tak kiralah salah sendiri atau salah orang lain tapi kita turut terkena kan.

Malas nak membebel pasal tu, sekarang ni aku telah menyiapkan satu lukisan vector, chewah...padahal tracing je pun. Tapi apa pun, aku tetap berusaha keras menyiapkan lukisan tersebut kerana aku minat bangat dengan motor ni. Superbike la katakan. Tambah-tambah lagi dengan z1000 daripada kawasaki macam member aku Adham ni pakai. Memang meleleh la air liur aku tengok. Jeles woooo. Tu baru TENGOK! kalau dapat mahu banjir terus, huh.

Lukisan noob yang aku buat ni ada cacat celanya jadi harap maaf la ye. Pro-pro sila beri tunjuk ajar hehehe. Aku budak baru belajar.

Klik gambar untuk jadi raksasa

Monday, November 29, 2010

Perfect World

Beberapa bulan lepas, aku ada buat satu lukisan (lukisan konon hehehe, padahal trace je) pasal perfect world (tengok gambar atas). Tapi yang tu tak siap-siap lagi sampai ke hari ni sebab sibuk. Tambah pula program yang aku guna tu tak berapa efisien sangat. Jadi terpaksa belajar guna illustrator celup gak. Bila dah belajar sikit-sikit pasal illustrator ni, rasa macam nak buat ilustrasi apa-apa pun lagi cepat dari guna program dulu (Inkscape). Ecece, macam la pandai sangat nak buat ilustrasi pape kan hehehe. Nak buat satu yang ni pun terhegeh-hegeh nak siapkan.


Monday, November 1, 2010

Yay! Header baru



Setelah dua hari aku berhempas pulas memerah otak dan try and error, akhirnya terhasil jugak banner yang tak seberapa ni. Lama sangat tak update blog, apa salahnya di update dengan entry ni kan hehehe. Banner ni dibuat menggunakan adobe illustrator dan sangat simple designnya. Nak buat yang rumit-rumit lagi nampak canggih gitu tak pandai pulak ye tak, jadi buat setakat yang mampu je la. Jadi jangan malu-malu, sila komen pendapat saudara/saudari pasal header ni, apa yang kurang, apa yang tak sesuai dan sebagainya. Saya insan sentiasa belajar.

Thursday, September 30, 2010

Tukar kotak komen Blogger kepada Disqus


Sesetengah orang tak suka dengan sistem komen yang ada pada blogger sehinggakan mereka hanya membaca sesuatu blog tersebut tanpa meninggalkan sebarang komen. Ada yang tak suka sebab sukar untuk mereka mempromote blog mereka secara tak langsung melalui ruangan komen, ada yang tak suka sebab komen blogger terlalu leceh, ada sebab kelihatan tak profesional dan bermacam-macam lagi la.

Disqus ni banyak digunakan di wordpress kerana ia lebih mudah digunakan selain meningkatkan interaksi antara blog komentar. Selain itu pelawat juga boleh meninggalkan komen dengan menggunakan Facebook, Twitter dan juga OpenID. Ini bermakna komen tersebut akan dipaparkan di wall Facebook pengomen yang mengomen. Hehehe. Ini seterusnya membantu meningkatkan lagi kunjungan ke blog. Tengok lagi untuk tahu cara-caranya...


Monday, September 13, 2010

[PERCUMA] 8-Bit Music Composer - Mario Paint Composer


Jika korang lahir dalam tahun 1985 atau sebelumnya, mesti korang pernah main game-game yang bercirikan 8-bit seperti Contra, Mario, Space Invaders, Tetris, Space Harrier 3D, Donkey Kong, Popeye, Megaman, dan bermacam-macam lagi la kan. Konsol game dia tu ada yang dipanggil Famicon, NES, SNES dan sebagainya. Aku pun dah lupa nama konsol yang mak aku beli dulu hehehe.

Nak main game-game dia tu kita kena beli cartridge. Ada jugak orang panggil cartridge ni kaset sebab bentuk dia macam kaset. Dalam cartridge ni la ada macam-macam game. Biasanya setiap cartridge tu ada dalam 10 game. Sekarang pun kat pasaraya masih ada dijual konsol game ni. Aku ingat lagi bapak aku selalu bising kalau aku main game ni lama-lama sebab katanya boleh merosakkan TV. Mungkin betul jugak apa yang dia kata sebab lama-lama lepas tu TV tu hilang warna. Lepas tu dah tak main lagi dah sebab bapak aku beli komputer masa aku darjah 6. Ehem! Termelalut plak.

Wednesday, August 25, 2010

Vector pertama untuk game Perfect World

Favorite aku ialah bermain online game. Biasanya MMORPG la. Online game pertama yang aku main dulu ialah Gunbound. Game tembak-tembak naik kereta kebal tu la, macam game Worm World Party (kalau korang pernah main la). Lepas tu game O2Jam, tapi stop lepas seminggu sebab lagu dia terhad sangat. Nak lagu lagi kena beli. Sori la, tak main beli-beli ni, aku nak free.

Lepas tu entah macam mana aku boleh jumpa dengan Thang Online ni iaitu pada tahun 2004, bulan berapa tak ingat. Tapi masa tu aku di tingkatan 6. Habis je tingkatan 6, aku masuk UKM. Tapi sanggup lagi tu dari Kolej Dato' Onn aku jalan pergi Pusat Nikah (Pusanika hehehe) semata-mata nak main game ni. Kolej aku tu blok da online game hehehe. Lepas tu dah boring dengan Thang, member perkenalkan dengan PirateKing Online pulak. Punya la addicted sampai buat banyak akaun semata-mata nak jadi kaya (dalam game....haih). Tapi macam biasa la, tak tahan lama, boring. Selepas tu, ada la beberapa game lain yang aku main tapi boleh main kejap sangat je sebab game tu terlalu menuntut masa untuk naik level, kaya dan berjaya hehehe. Contoh macam Cabal Online, Rappelz, dan lain-lain lagi.

Tuesday, August 24, 2010

ShowDesktop icon hilang?


Boleh dikatakan sesetengah orang tahu apa Show Desktop (tunjuk desktop) ikon ni dan boleh dikatakan juga, setengah lagi tu tak tahu pun apa Show Desktop ikon ni. Tah-tah wujud ke tak ye. Hehehe. Show Desktop ni biasanya ada dekat Quick Launch (lancar cepat hehehe) dan ia muncul hanya jika kita enable kan fungsi quick launch tu. Apa yang ikon ni buat ialah dengan sekali klik je, semua tetingkap yang kita buka akan di minimize dan terpaparlah desktop kita yang cun melecun tu.

Yang aku tahu, ikon ni hilang sebab kita pandai-pandai delete. Maklum la, apa barang banyak ikon dekat quick link tu kan? Lagi sikit, lagi syok. Hehehe ye ke? Tapi tahu tak quick launch tu kat mana? Sebelah butang Start tu je. Tak jumpa? Jom la kita bagi dia ada kat situ dengan klik kanan mana-mana tempat di taskbar tu, kemudian pilih toolbar dan seterusnya pilih Quick Launch. Dah nampak kan? Klik Read More untuk dapat balik ikon Show Desktop tu jika hilang.


Monday, August 16, 2010

[PERCUMA] Unlocker

Sepanjang kita guna komputer, mesti pernah kita jumpa dengan mesej-mesej seperti:
  • "File access denied."
  • "File in use. Please try again later."
  • "Can't delete a file: Access is denied."
  • "Cannot delete file: The file is in use by other program."
Sesetengah fail tetap tidak dapat dibuang walaupun selepas komputer direstart. Tetapi kenapa ini terjadi? Windows buat macam ni bertujuan melindungi fail tersebut daripada rosak ataupun juga merosakkan sistem operasi (windows la). Dalam kes lain, ada juga virus-virus yang tak dapat dibuang secara biasa kerana ia telah berada dalam sistem dan sedang dijalankan. Walaupun begitu, windows ini bukanlah sempurna, ada juga masalahnya di mana fail-fail yang biasa seperti mp3, gambar dan juga video (AVI) tak dapat dibuang.

Wednesday, August 11, 2010

Celcom Broadband selalu putus?

Kepada yang masih terputus-putus connection apabila melayari internet dengan Celcom Broadband, di sini ada cara bagaimana kita nak bagi dia ok. Cara dia mudah sahaja, bergantung kepada jenis modem. Cara dibawah menggunakan modem jenis CSL 3.5G.
  • Setting > Connection Settings > Add New Profile. Isikan seperti dibawah:
  • Profile Name: Celcom Malaysia.
  • Dial Number: *99#.
  • APN: celcom3g
  • (NOTA: Di bahagian APN tu, pastukan semuanya rapat-rapat dan tiada huruf besar)
  • Tekan Ok.
  • Click Profile yang baru kita buat tu, tekan "Set Default".
  • Kemudian tekan Ok. Cuba la buat connection.

Cara mengembalikan folder yang ditukarkan menjadi shortcut

Pernah tak korang terkena dengan satu virus yang telah menukarkan fail dan folder kepada shortcut dan korang tak boleh akses langsung file tersebut? Virus ini biasanya menyerang external media seperti pendrive dan external hard disk. Apa yang berlaku ialah virus ini menyembunyikan fail/folder yang asal dan membuat salinan (duplicate) kepada fail yang kita ada tu.

Perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah periksa saiz external media (contohnya pendrive) kita tersebut. Jika masih sama seperti sebelumnya (sebelum dijangkiti virus), ini bermakna fail asal kita masih ada dalam pendrive tersebut. Jadi kita telah tahu bahawa fail kita masih ada memandangkan sebahagian daripada ruang dalam pendrive kita itu telah digunakan. Tapi macam mana nak dapat balik fail kita tu?

Tuesday, August 10, 2010

Mari mengenal vector

Vector grafik melibatkan penggunaan titik, bentuk, lengkok, poligon dan pelbagai lagi bagi membentuk imej atau ilustrasi tertentu. Kalau kita tengok logo yang dicipta di mana-mana sahaja, rata-ratanya menggunakan vector. Ini kerana apabila imej tersebut dibesarkan atau dikecilkan, kualiti imej yang dihasilkan tidak terjejas. Vector juga turut digunakan dalam menghasilkan banner, bunting, komik pendek, kartun, banner laman web dan sebagainya. Banner laman web aku ni pun menggunakan perisian vector yang dipanggil Inkscape. Tengok gambar dibawah untuk tahu perbezaan vector dengan raster imej.


Inkscape ni merupakan perisian open source, tak perlu bayar untuk digunakan (FREE YAY), berlainan dengan perisian Adobe Ilustrator yang berbayar dan perlu jadi lanun kalau nak guna hehehe. Walaupun perisian ini tidak se-gah dan sehebat Adobe Ilustrator, tapi ia tetap satu perisian yang hebat dan berkuasa jika kita tahu menggunakannya. Jadi apa salahnya kita cuba dengan yang percuma dulu ye tak?

Inkscape boleh download di sini

Tekan Read More jika ingin tengok apa yang aku buat. Tapi sori la ye, tak cantik pun hehehe. Maklum la baru belajar.

Friday, August 6, 2010

Multiple Yahoo Messenger

Siapa yang tak kenal dengan yahoo messanger ni kan. Sekarang, budak-budak sekolah pun dah pandai chatting, dah pandai buat conference sesama rakan, malah ada jugak yang nakal bermain dengan webcam hehehe. Tapi itu semua tak penting! Jika anda mempunyai lebih dari satu akaun yahoo, adakah anda sering login akaun satu dan logout kemudian untuk masuk akaun 2? Ini adalah satu proses yang membuang masa bukan?

Trick ini membolehkan anda membuka lebih daripada satu yahoo messenger dalam satu-satu masa. Ini memudahkan kita membuka 3,4 malah lebih akaun serentak. Bukankah itu memudahkan kerja kita? Tak menarik? Jangan click read more hehehe.

Wednesday, August 4, 2010

[PERCUMA] Cara membuat Print Screen

Apa gunanya print screen ni?

Print Screen ni banyak gunanya, ada yang guna untuk buat tutorial, ada yang guna untuk ambil gambar game yang kita main, ada juga untuk tunjukkan masalah komputer yang kita hadapi kepada rakan yang lebih tahu mengenainya, dan ada juga digunakan untuk mengambil maklumat dalam sesuatu laman web. Jadi apa gunanya copy paste jika kita dapat ambil gambar kn?

Tuesday, August 3, 2010

Cara membuat fake virus messege

Ini merupakan visual basic script di mana script ini langsung tidak merbahaya kepada sesiapa dan tidak merbahaya kepada komputer anda. Script ni boleh diubahsuai menggunakan text editor kepada apa sahaja yang anda suka.
lol=msgbox("Warning we have detected a virus Press YES To Restart and remove virus Press No To Try and Remove it on your own." , 20, "WARNING - SYSTEM DAMAGE")
 Caranya ialah:

Tips membuat carian di Google

Ramai di antara kita yang menggunakan google sebagai search engine utama kan? Tapi tahukah kita berapa banyak fungsi google ini ada? Apabila kita mencari sesuatu artikel atau gambar atau apa sahaja di internet, adakah kita taip apa yang ada di fikiran ataupun kawal apa yang kita hendak? Contohnya, kita hendak cari lagu Final Countdown. Adakah kita taip "final countdown.mp3 free download"? Atau pun tidak.  Jadi di sini ada beberapa tips yang dapat kita gunakan dengan semaksima mungkin supaya apa yang kita cari itu senang dijumpai.

Monday, August 2, 2010

Cara buat Read More di Blogspot

Read More merupakan satu fungsi yang membolehkan kita memendekkan artikel yang hendak kita paparkan di muka hadapan blog kita. Contohnya, satu artikel yang kita buat mempunyai lima para. Jika kita tidak menggunakan fungsi ini, sudah pasti kesemua lima para tersebut dipaparkan di muka hadapan blog kita. Ini bermakna, ruang telah banyak dibazirkan dan kita terpaksa scroll ke bawah untuk mencari tajuk yang hendak kita baca. Ini sedikit sebanyak menyukarkan kita untuk memilih sesuatu post / tajuk / artikel.

Friday, July 30, 2010

Cara-cara nak elak format PC setiap minggu

Berapa lama PC korang boleh tahan daripada di format? Seminggu? Sebulan? Setahun? Kalau dulu, boleh dikatakan setiap minggu aku format PC aku semata-mata untuk test software, windows dan macam-macam lagi. Tapi itu kes lain la. Biasanya korang format PC sebab apa? Ada sebab menternak virus, ada sebab system rosak, ada sebab slow sangat (padahal install banyak program) dan macam-macam sebab lagi kan. Jadi macam mana nak elakkan PC kita tu daripada kena format tiap minggu (dengan kata lain, kerap sangat)? Di sini aku nak kongsi beberapa tip yang boleh membantu kita mengelakkan benda ni daripada terjadi. Tapi kalau nak jadi jugak nak buat macam mana ye tak hehehe.

Macam mana nak tahu Antivirus kita berfungsi?

EICAR merupakan sejenis test file untuk antivirus.Macam pellik pulak test file untuk antivirus. Tapi test file ni hanya nak test antivirus kita tu berfungsi ataupun tidak. Jadi macam mana kita nak tahu? Bila kita dah create file ni, kita save je, pasti antivirus tu terus kesan file ni sebagai virus (kononnya la) dan terus delete. Tapi mana testnya ye tak? Macam mana nak buat? Untuk buat EICAR test file ni, kita perlu...

Monday, July 26, 2010

[PERCUMA] KeePass

Kalau korang tak tahu KeePass ni ape, KeePass ni penyimpan password korang la. Apa gunanya penyimpan password ni? Cuba bayangkan korang ada akaun emel yahoo, gmail dan hotmail. Semua pulak pakai password lain-lain. Tambah lagi akaun Facebook, Twitter, forum-forum, online game, online survey, dan macam-macam lagi. Korang akan ingat ke semua tu? Melainkan korang pakai password yang sama untuk semua atau pun tulis dalam buku ataupun simpan dalam handphone yang mana adalah teramat risky. Kalau semuanya pakai password yang sama dan ada orang dapat satu password tu, habisla kamu hehehe.

Absolutely Hidden Folder

Folder tersembunyi. Mesti semua orang tau macam mana nak buat hidden folder kan. Maklum la, ada fail-fail yang kita tak mahu dilihat oleh orang lain atas sebab-sebab tertentu. Tapi hidden folder pun, tetap ada tulisan dia kan. Orang kata filename. Boleh tak korang hilangkan filename tu sekali?

Caranya ialah buat satu folder baru (mana-mana folder yang lama pun boleh jugak), rename folder tersebut dan tekan ALT+255. Filename tersebut hilang serta merta dan kita telah dapat satu folder yang tidak bernama. Digabungkan dengan fungsi hidden folder, kita dapat satu folder yang hidden sepenuhnya.

Tapi korang kena ingat la letak kat mana folder ni, kang tak jumpa terus. Untuk pengguna laptop, sila pastikan tekan butang Fn+ALT dan diikuti dengan nombor tersebut. Nombor tu bukan yang melintang kat atas keyboard tu ye, tapi yang sebelah kanan keyboard tu. Kalau tak, tak jadi la.

Dah jadi belum? Cuba la.

[PERCUMA] Autorun Killer

Autorun. Satu virus yang cukup menyakitkan hati, tambah-tambah lagi dengan kesilapan kita sendiri pergi cucuk mana-mana tempat, lepas tu main bukak je kat komputer sendiri. Maka jadilah penternak berjaya, ye tak.

Kat sini aku nak kongsi 2 jenis tools yang dapat membantutkan virus ni. Satu daripada tools ni adalah remover dan satu lagi tu bertindak sebagai pemberi imunisasi kepada pendrive/external kita.

Macam mana nak buat Windows XP laju?

Terdapat beberapa senarai yang boleh buat windows XP kita laju, tapi tidaklah semua yang ada dalam senarai tersebut baik untuk semua PC sebab setiap PC tak sama. Mungkin tip ini baik untuk PC A, tapi mungkin jugak tip ni tak ok untuk PC B.

Tapi di sini, aku letak la beberapa tip yang aku rekomen jika nak lajukan PC / Laptop kita tu. Jika berminat, sila teruskan dengan hati-hati (orang puteh kata please proceed with cautions hehehe).