Friday, July 30, 2010

Macam mana nak tahu Antivirus kita berfungsi?

EICAR merupakan sejenis test file untuk antivirus.Macam pellik pulak test file untuk antivirus. Tapi test file ni hanya nak test antivirus kita tu berfungsi ataupun tidak. Jadi macam mana kita nak tahu? Bila kita dah create file ni, kita save je, pasti antivirus tu terus kesan file ni sebagai virus (kononnya la) dan terus delete. Tapi mana testnya ye tak? Macam mana nak buat? Untuk buat EICAR test file ni, kita perlu...



1. Buka Notepad atau apa-apa saja text editor. Lepas tu copy paste la code dibawah ni:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

 2. Save file tersebut sebagai EICAR.COM. Tapi kalau nak save sebagai apa-apa nama sekalipun boleh. Hatta save dalam bentuk text document pun dia terus detect, insya-Allah.

 3. Ni result yang aku cuba buat, tapi aku save dalam bentuk text document.



Peringatan: Kalau nak cuba buat test ni, pastikan korang ada antivirus yang di update dan buat atas tanggungjawab sendiri. Alright? Ok.

No comments :

Post a Comment