Wednesday, July 10, 2013

Kenapa Kita Memerlukan Dropbox



Apakah Dropbox?

Dropbox merupakan salah satu penyedia perkhidmatan simpanan dalam awan (Cloud Storage Provider). Terdapat banyak penyedia perkhidmatan simpanan dalam awan ini seperti Google Drive, Skydrive, Box, SugarSync, SpiderOak, dan bermacam-macam lagi.

Kesemua perkhidmatan ini mempunyai ruang simpanan yang berlainan. Tapi kali ini aku hanya nak cakap mengenai Dropbox.

Apakah fungsi Dropbox?

Dropbox memudahkan anda menyimpan fail-fail sama ada dokumen, gambar, musik, video dan sebagainya. Mudah macam mana kawan aku tanya? Kat komputer dia pun boleh simpan juga. Sama saja. Tapi kawan-kawan, tak sama aku cakap.

Contoh kata hard disk komputer anda yang menyimpan dokumen-dokumen penting itu rosak dan tidak boleh dibaiki. Rasa-rasa hilang tak fail-fail tu? Boleh dapat balik tak? Kemungkinan nak dapat balik tu tipis kalau hard disk rosak.

Dengan Dropbox, segala fail yang kita masukkan di dalam ni akan sentiasa ada tak kira masa jika komputer kita meletup sekalipun sebab semua fail itu disimpan di Internet.

Yang mudahnya dengan Dropbox ni, kita bukan saja boleh install di lain-lain komputer, tetapi boleh juga install di smartphone. Semua fail yang ada dalam dropbox tu akan dikemaskini serta merta. Dropbox juga memudahkan kita berkongsi apa-apa fail atau folder kepada kawan-kawan yang memerlukan.


Wednesday, July 3, 2013

Ketahui cara mematikan fungsi Autoplay Media di laman web atau blog

Kadang-kadang, kita rimas. Masuk saja laman web tu, ada lagu. Masuk yang lain pula, ada video. Tak salah laman web tu ada lagu dan video. Itu hak anda sebab itu adalah laman web atau blog anda. Yang merimaskan ialah ia start secara automatik.

Kenapa ia merimaskan?

Tiap kali klik pada sesuatu link atau post, tiap kali itu jugalah video atau lagu start balik.

Tak semua orang ada streamyx, atau unlimited internet, tak ada limit. Ramai juga yang pakai broadband, tak kira la Maxis ke, Celcom ke, Digi ke atau apa sahaja. Data semestinya terhad mengikut pelan yang dilanggan. Sudah pasti fungsi autoplay tersebut kalau boleh hendak dielakkan, bukan?

Jadi, di sini aku hanya akan kongsikan cara untuk mematikan fungsi autoplay ini menggunakan Chrome dan Firefox sahaja.

Chrome

Klik pada butang Customize and control Google Chrome dan klik Settings. (Butang disebelah kanan atas);


Thursday, June 20, 2013

Tingkatkan kepantasan dan ketepatan anda menaip

Kadangkala kita iri hati, dengki dengan kawan-kawan atau rakan sekerja yang menaip dengan laju tanpa melihat keapda papan kekunci dan kerja pun cepat siap. Kita pula walaupun dah kerja pejabat bertahun-tahun, tapi masih juga menggunakan dua jari untuk menaip, masih lagi perlu melihat kepada papan kekunci. Di manakaha silap kita?

Kepantasan dan ketepatan. Kedudukan jari ketika menaip memainkan peranan penting bagi kedua-dua faktor ini. Kadangkala kita terfikir, cara macam manakah yang boleh kita lakukan untuk meningkatkan tahap menaip kita. Caranya ialah dengan menggunakan kesemua 10 jari kita dan dengan latihan yang betul, Insya-Allah, pejam mata pun boleh menaip dengan laju.

Di sini, aku nak kongsikan 4 laman web yang dapat membantu mengubah cara anda menaip seterusnya menjdikan anda antara orang yang otai dalam mengendalikan papan kekunci.

Oh ye, kesemua ini adalah percuma di atas talian dan anda tidak perlu memasang (install) ke dalam komputer anda.

Typingweb

Sesudah anda klik pada butang Start Typing, anda akan diminta untuk membuat akaun bagi tujuan menyimpan prestasi anda dalam latihan menaip yang akan dimulakan sebentar lagi.

Anda boleh memilih untuk tidak mendaftar tetapi progres anda tidak akan disimpan. Pilihan anda.


Terdapat beberapa level untuk anda belajar kembali cara menaip dengan betul bermula dengan level Beginner, Intermediate, dan juga Advanced.

Disarankan anda bermula dengan Beginner Course terlebih dahulu. Bermula dari asas. Klik start pada Beginner Course untuk bermula.